Sponsorerna bakom framgången i dam-EM
Publicerad Juli 17, 2025
Publicerad Juli 17, 2025
Intresset för EM är historiskt stort med rekordpublik och snabbt slutsålda biljetter. För kvartsfinalen mot England tog de 2 000 svenska biljetterna slut på en timme, enligt förbundet. Aftonbladet beskriver intresset just nu som en betydande passion.”feber”, säger Aftonbladet.
Svenska Spel har varit huvudsponsor till förbundet sedan början av 1990-talet. Företaget strävar enligt egen utsago efter att stödja fotbollens hela skala med målet att stärka sporten överallt.
Bolaget beskriver sponsringen som en helhetsinsats för att lyfta sporten i alla led.
”från gräsrot till elit”, säger Svenska Spel.
Sara Pettersson, ansvarig för sponsring på Svenska Spel, uppger att det är för tidigt att kvantifiera årets mästerskap. Hon noterar dock att intresset växer ju längre Sverige avancerar.
Enligt henne har engagemanget ökat under turneringen.
”Intresset för damfotboll och landslaget ökar generellt, vilket är väldigt glädjande att se. Även om spelintresset bland våra kunder fortfarande är betydligt högre under ett herrmästerskap, ser vi en positiv utveckling med ett ökande intresse bland våra kunder för att spela på mästerskapen på damsidan”, säger hon.
Inför turneringen producerade Svenska Spel serien ”Road to EM” där bland andra anfallaren Rebecka Blomqvist medverkat. Under mästerskapet genomförs även riktade kommunikationsinsatser på Youtube och via traditionell annonsering för att engagera publiken och promota produkter som Oddset.
Stefan Abelsted, kommersiell chef för Svenska Fotbollsförbundet, rapporterar stort engagemang bland partners. Tretton företag använder damlandslagsspelare i sina kampanjer under detta mästerskap efter den positiva responsen redan 2022.
Han framhåller att värdet i partnerskapet växer i takt med damfotbollens utveckling.
”Intresset var stort redan under EM 2022, men i takt med att damfotbollen växer, både för vårt landslag och internationellt, ökar också värdet av partnerskapet och engagemanget bland våra partners ytterligare”, säger han.
Enligt Stefan Abelsted kan damfotboll sponsras för att stärka varumärkens koppling till jämställdhet och inkludering, även om herrfotbollen fortfarande når en större publik.
Under landslagssamlingarna producerar förbundet nästan allt innehåll tillsammans med spelarna.
”I dag är spelarna vana vid att avsätta tid för olika produktioner. De är proffsiga, ser det som en naturlig del av sitt jobb och har ofta förberett sig. Dessutom skapar vi i princip allt innehåll under landslagssamlingarna, det ger bra förutsättningar och känns naturligt”, säger han.
ICA har varit partner sedan 1970-talet. Företaget har bland annat använt humor i reklamen med Kosovare Asllani och engagerat lokala butiker i aktiveringar under sommaren.
ICA:s marknadschef förklarar syftet med sponsringen.
”Vårt engagemang som nationell partner till Svenska Fotbollsförbundet grundar sig i att vi ser storheten i allt positivt fotbollen gör för orterna vi verkar på. Samtidigt är det lokala engagemanget från ICA-handlarna själva hjärtat i sponsringen. Det är tack vare det lokala stödet som vi också kan vara med och stötta fotbollsföreningar runt om i landet”, säger han.
Swedbank har samarbetat med förbundet i över fyra decennier. Banken betonar att stödet till fotbollen är ett led i att främja gemenskap och samhällsnytta, samtidigt som det ger affärsfördelar genom ökad synlighet.
Bankens marknadschef beskriver motivet bakom partnerskapet.
”Det handlar i första hand om att bidra till ett bättre samhälle. Fotboll i Sverige, oavsett om vi snackar korpen, knatte eller landslag, är en viktig yta för gemenskap. Som en väldigt svensk bank är det naturligt för oss att vara med och stötta det”, säger han.
I år har Swedbank istället valt att fokusera på sociala medier där spelarna Magdalena Eriksson och Jennifer Falk deltagit. Enligt interna undersökningar bidrar samarbetet till en positiv bild av banken.