Rimlig ersättning och hälsosam balans
Publicerad Juli 18, 2025
Publicerad Juli 18, 2025
Lina Thomsgård har under decennier rört sig mellan roller som pr-strateg, aktivist och programledare. Efter att tidigare ha offrat sömn och privatliv för uppdrag driver hon idag eget företag och kräver rimlig ersättning samt balans mellan arbete och fritid.
Hennes förhållande till arbete förändrades när insikten om att överprestation inte belönas infann sig.
”När jag satt uppe på nätterna och jobbade kände jag mig så duktig. Jag jobbar bra, alltså finns jag. Det handlade inte ens om karriär. Utan bara om att vara duktig på jobbet, det var det finaste man kan vara. Jag behövde fundamentalt ändra hur jag såg på mitt eget existensberättigande”, she says.
Efter år i musikpr och medieproduktion startade hon sin egen byrå, Frau, för att förena kreativitet med affärsmässig hållbarhet.
”Nu tar jag mer betalt, tackar nej till grejer, jobbar mindre och drar in mer”, she says.
Initiativet Rättviseförmedlingen grundades 2010 med uppdraget att synliggöra kompetens hos underrepresenterade grupper.
”Rättviseförmedlingen utrotade möjligheten för människor att använda ursäkten ”det finns inga X som kan det här”. Genom att visa att de visst fanns. Leta bättre”, she says.
Trots engagemanget kvarstår en skev fördelning i branschen.
”Absolut topp-positionerna är mest män, men det är nog inte ett problem som Rättviseförmedlingen någonsin tog på sig hatten för att lösa. Vi ville belysa vilken kompetens som fanns. Men självklart finns det mycket jobb på den fronten kvar”, she says.
Efter att ha varit museichef och programledare betonade hon behovet av att begränsa arbetsbördan.
”Det kommer aldrig en applåd i slutet för ditt överpresterande”, she says.
I dagsläget leder hon podden Dumma människor och kombinerar verksamheten med delägarskap i varumärket Blankens.
”Humor är den ädlaste formen av kommunikation. Att kunna få någon annan att skratta och genom det ta till sig knepig information eller engagera sig. Det är så himla viktigt. Det är det jag menar med trams– att kommunicera med glimten i ögat”, she says.
Tanken om en hållbar framtid präglar hennes arbete; att erhålla rimlig ersättning och samtidigt värna familj samt fritid är centralt.
”Mot all rimlig bevisning ser jag framtiden som hoppfull. Vi lever i oroliga tider av krig, AI, ökat våld mot kvinnor och barn, konflikt och klimathot. Förut brukade jag kavla upp ärmarna men efter att jag blivit äldre har jag känt allt mer att ”det där löser dem”, så kan jag stå vid sidlinjen och applådera”, she says.